....................................................................τηλέγραφος * ειδήσεις & κείμενα για τον Άνθρωπο *
τηλέγραφος < λόγιο ενδογενές δάνειο: γαλλική télégraphe< télé- (< τῆλε) + -graphe ( < γράφω) // σύστημα επικοινωνίας που μεταδίδει γραπτά μηνύματα κωδικοποιημένα με το αλφάβητο Μορς και λειτουργεί με την αποστολή ηλεκτρικών σημάτων μεταξύ δύο σταθμών

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
................με καθημερινή ενημέρωση............

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Κάλεσμα των οργανώσεων για απόσυρση του σχεδίου νόμου για τα δασικά οικοσυστήματα

Κυριακή 28 Οκτωβρίου 2018

Η Αθήνα του 1952 - «Να η Αθήνα», ήταν εβδομαδιαίο και η τιμή του ήταν 2.500 δρχ.

    ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΤΥΠΟ   


Στα χέρια μου έπεσε ένα περιοδικό του 1952.
Ο τίτλος του «Να η Αθήνα», ήταν εβδομαδιαίο και η τιμή του ήταν 2.500 δρχ. Το συγκεκριμένο φύλλο κυκλοφόρησε την 6 Νοεμβρίου 1952 και είχε αριθμό τεύχους 34.
Απ΄ ότι φαίνεται ήταν από τα περιοδικά «ποικίλης ύλης», με «πικάντικες» ιστορίες, αστυνομικά διηγήματα σε συνέχειες , ανέκδοτα, γελοιογραφίες, ειδήσεις από το καλλιτεχνικό χώρο.

Σάββατο 29 Σεπτεμβρίου 2018

Καλώς ήρθατε στη ζούγκλα

   ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, βιβλίο   
Συντάκτης:
Γιώργος Τσιάρας *
Τέλειωσα πριν από λίγες μέρες την ανάγνωση του τελευταίου βιβλίου του Μπομπ Γούντγουορντ, του δημοσιογράφου της Washington Post που μαζί με τον Καρλ Μπερνστάιν (κι έναν υψηλόβαθμο αξιωματούχο του FBI ονόματι Μαρκ Φελτ, που έμεινε στην ιστορία ως «βαθύ λαρύγγι») συνέβαλαν τα μέγιστα στην αποκάλυψη του σκανδάλου Γουοτεργκέιτ και την παραίτηση του Ρίτσαρντ Νίξον. Από τότε, βέβαια, έχει περάσει σχεδόν μισός αιώνας, και ο Γούντγουορντ έγινε μεν διάσημος και ζάπλουτος, έχοντας γράψει 17 πολιτικά μπεστ σέλερ, αλλά ταυτόχρονα «μπήκε στο κόλπο» - έγινε κι αυτός οργανικό κομμάτι του πολιτικού «βάλτου» της Ουάσινγκτον και της μηχανής παραγωγής προεδρικών και άλλων μύθων: ένας «διαπλεκόμενος» αγιογράφος των ισχυρών, που –σε αντίθεση με τη «σειρά του», τον αγαπημένο μου και πάντα ασυμβίβαστο Σίμουρ Χερς, αλλά και τον προαναφερθέντα Μπερνστάιν– μόνο κατά καιρούς θυμάται τα παλιά του «μάχιμα», κόντρα-στην-εξουσία δημοσιογραφικά μεγαλεία.
Ορισμένα βιβλία του απλώς δεν διαβάζονται από τα πολλά... σάλια προς το σύστημα –όπως ας πούμε το «Οι Πόλεμοι του Ομπάμα» και το, χειρότερό μου, «Bush at War», δυο βιβλία γραμμένα για να δικαιολογήσουν το αμερικανικό μιλιταριστικό «βαθύ κράτος» και να αποθεώσουν τον πιο σκληρό αμερικανικό ιμπεριαλισμό. Το συγκεκριμένο όμως, με τίτλο «Fear: Trump in the White House» (Φόβος: Ο Τραμπ στον Λευκό Οίκο), είναι ό,τι καλύτερο και πιο τεκμηριωμένο έχει γραφτεί ώς τώρα για τον επικίνδυνο «Πρόεδρο του Χάους» με το πορτοκαλί μαλλί. Ωρες ώρες θυμίζει κωμωδία, σάτιρα –αλλά ταυτόχρονα είναι ένα από τα πιο ανατριχιαστικά βιβλία που μπορεί να διαβάσει κανείς, μια πραγματική ιστορία πολιτικού τρόμου, που δείχνει όλη την κατάντια του αμερικανικού «δημοκρατικού», επί πληρωμή, πολιτεύματος.
Και δεν είναι μόνον ο Τραμπ που τρομοκρατεί τον αναγνώστη –ένας άνθρωπος αδαής, αντιδραστικός, οξύθυμος, νάρκισσος, βαθιά κομπλεξικός, χωρίς αρχές και ιδεολογία, χωρίς ιστορική γνώση και μνήμη, ένας τζογαδόρος με θυμικό και αντίληψη δωδεκάχρονου παιδιού που σπάει από βαρεμάρα τα παιχνίδια του, και ενημερώνεται μόνο από το FoxTV του Ρούπερτ Μέρντοχείναι ολόκληρη η σουρεαλιστική πινακοθήκη των φανατικών και των πανηλίθιων «χορηγών», υπουργών, «κόγκρεσμεν» και συμβούλων που τον περικυκλώνουν στο Οβάλ Γραφείο, ο καθένας με τα δικά του τρομακτικά «κολλήματα», εξαρτήσεις και - συχνά προσωπικές ατζέντες. Τόση απίστευτη δύναμη, σε τόσο λίγα και άχρηστα χέρια!
Ο χώρος εδώ είναι λιγοστός, δεν θα επεκταθώ σε πολλές λεπτομέρειες. Μόνο το πρώτο κεφάλαιο να διαβάσει κανείς, όπου τα κορυφαία στελέχη του Λευκου Οικου... κλέβουν από το γραφείο του Τραμπ το προσχέδιο αποχώρησης από την εμπορική συμφωνία με τη Νότια Κορέα, για να μη μπορέσει να το υπογράψει (!) και θέσει σε κίνδυνο μια στρατηγική συνεργασία δεκαετιών, καταλαβαίνει πού έχουμε μπλέξει όλοι μαζί, ως ανθρωπότητα. Αλλά φυσικά το βιβλίο πηγαίνει πολύ βαθύτερα, αποκαλύπτοντας τη χυδαιότητα, την άγνοια και τη στερεοτυπική βαρβαρότητα των περισσότερων εμπλεκομένων: βλέπουμε στις συσκέψεις που προηγούνται μεγάλων αποφάσεων ολόκληρα κράτη και λαούς να αντιμετωπίζονται σαν «μαλάκες», τη διαταγή για την πυραυλική επίθεση στη Συρία να δίνεται με ένα «πάμε να τους γαμήσουμε» και τους λιγοστούς σοβαρούς υπουργούς, σαν τον «πετρελαιά» Τίλερσον ή τον στρατηγό Τζιμ Μάτις, να σηκώνουν τα χέρια ψηλά βρίζοντας τον Τραμπ «καθυστερημένο» και «πανύβλακα»! O Τίλερσον τελικά παραιτήθηκε, διαφωνώντας κάθετα με τον πρόεδρό του, και αντικαταστάθηκε από τον πολύ χειρότερο διοικητή της CIA Μάικ Πομπέο... Ο Μάτις μένει, για να αποτρέψει –αν τα καταφέρει– μια γενικευμένη σύρραξη στη Μέση Ανατολή.
Μια γεύση όλων αυτών πήραμε βέβαια και από την ομιλία του Τραμπ στη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών, την περασμένη Τετάρτη. Και μπορεί, αρχικά, πολλοί από τους παριστάμενους ηγέτες και εκπροσώπους κρατών να κάγχασαν ειρωνικά, όταν ο Αμερικανός πρόεδρος δήλωσε κομπάζοντας πως «η οικονομία των ΗΠΑ αναπτύσσεται όπως ποτέ άλλοτε», και πως «κατάφερα σε δύο χρόνια όσα κανένας άλλος πρόεδρος των ΗΠΑ στο παρελθόν», αλλά γρήγορα τα γέλια τους κόπηκαν μαχαίρι, όταν ο Τραμπ μπήκε στο ζουμί. Οπως έγραψα εκείνη τη μέρα και στο κύριο άρθρο της εφημερίδας μας, για τον Τραμπ δεν υφίσταται πλέον αυτό που μάθαμε να λέμε «διεθνής κοινότητα», με όλα τα καλά και τα στραβά της –υπάρχει μόνον η Αμερική και τα συμφέροντά της, όπως φυσικά τα αντιλαμβάνεται αυτός και ο κύκλος των εμμονικών συμβούλων του.
Δεν υπάρχει Διεθνές Δίκαιο, ΟΗΕ, Unicef, Υπατη Αρμοστεία για τους Πρόσφυγες, Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο, ΟΠΕΚ, Παγκόσμιος Οργανισμός Εμπορίου, G7 και G20. Ή μάλλον υπάρχουν, αλλά μόνο στον βαθμό που υπηρετούν πιστά τις τρέχουσες εντολές της Ουάσινγκτον, ακόμη κι όταν αυτές έρχονται σε αντίθεση με το σύνολο της αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Ούτε νιώθει πως οι συνθήκες και οι συμφωνίες των προκατόχων του τον δεσμεύουν σε κάτι«Δεν θα παραχωρήσουμε ποτέ την αμερικανική εθνική κυριαρχία σε μια παγκόσμια γραφειοκρατία, μη εκλεγμένη και ανεύθυνη», είπε. «Η Αμερική κυβερνάται από τους Αμερικανούς... Απορρίπτουμε την ιδεολογία της παγκοσμιοποίησης και αγκαλιάζουμε το δόγμα του πατριωτισμού»
Στη Νέα Υόρκη παρακολουθήσαμε φέτος έναν Τραμπ φανατισμένο, εριστικό, φιλοπόλεμο και στρεψοδίκη· έναν Τραμπ ανεξέλεγκτο πλέον ακόμη και από τους λίγους σοβαρούς υπουργούς και συμβούλους που έχουν απομείνει στην (ούτως ή άλλως διαπλεκόμενη και ακραία μιλιταριστική) κυβέρνησή του, όπως ακριβώς τον περιγράφει ο Μπομπ Γούντγουορντ στο βιβλίο του. Εναν Τραμπ που τόλμησε να παρουσιάσει σαν παράδειγμα προς μίμηση τη... Σαουδική Αραβία! «Υψώνουμε το ανάστημά μας για την Αμερική και τον αμερικανικό λαό, αλλά και για τον κόσμο», είπε. Ψέματατο μόνο που υψώνει είναι τείχη απομόνωσης, μισαλλοδοξίας και υπεροψίας. Μόνο του δίκαιο είναι το δίκαιο του ισχυρότερου· μόνος του νόμος, ο νόμος της ζούγκλας. Η αύξηση της τιμής του πετρελαίου, λόγω του νέου αμερικανικού εμπάργκο σε βάρος του Ιράν, είναι μόνον η αρχή. 
Να τον χαίρονται οι ανά τον κόσμο σύμμαχοι και παρατρεχάμενοί του, που ελπίζουν σε ανταλλάγματα για την υπακοή και τη συμμόρφωσή τους στους διχαστικούς του σχεδιασμούς, ιδίως στην ευρύτερη μεσανατολική γειτονιά μας.
~~~~~~
http://www.efsyn.gr/arthro/kalos-irthate-sti-zoygkla

Πέμπτη 9 Αυγούστου 2018

Στη Βιβή μας που σήμερα "ταξιδεύει"

EIΣ ΜΝΗΜΗΝ 

       Στην πηγή της μνήμης των παιδικών μας χρόνων   


Ήταν άνοιξη όταν ανηφορίσαμε για το χωριό. Χρόνια σχεδίαζα αυτό το ταξίδι και είχε ήρθε η ώρα να το πραγματοποιήσω.
"Μπορείς να με πας;" την ρώτησα διστακτικά, "Φύγαμε" μου απάντησε. Και έτσι άρχισε ένα ταξίδι στο χρόνο. Όσο πλησιάζαμε, τόσο ο χρόνος έτρεχε προς τα πίσω.
Φτάνοντας στην εκκλησία του οικισμού, τον Αι Νικόλα, το ρολόι σταμάτησε στον Αύγουστο του 1945. 
Μοναδικός οδηγός στην αναζήτησή του μίτου της μνήμης, οι διηγήσεις του αντάρτη καπετάν Κεραυνού. Ξαφνικά, ενώ είχαν αποβεί άκαρπες οι πρώτες προσπάθειες να βρω την άκρη του μίτου, το θρόισμα του ανέμου, με την φωνή της γιαγιάς Ευσταθίας Ζαφείρη, μου σιγοψιθύρισε που πρέπει να στρέψω την προσοχή μου για να βρω πιθάρι των αναμνήσεων που αναζητούσα.
Κι όλα ζωντάνεψαν με μιας. Η συνθηματική κόκκινη βελέντζα στο χαγιάτι, οι μυστικές συναντήσεις τις αφέγγαρες νύχτες, οι νυχτερινές περιπολίες για να φυλάγεται το σπίτι, ο λόγγος για τη λούφα την μέρα, το χτυποκάρδι για τυχόν νυχτερινούς απρόσκλητους επισκέπτες. Και όταν αναγκάστηκε να κρύψει το αυτόματο και να φύγει στην Αθήνα, υπακούοντας στην εντολή του Κόμματος για πιστή τηρηση της συμφωνίας της Βάρκιζας, τότε οι φόβοι πήραν μορφή μασκοφόρων μια νύχτα του Αυγούστου του 1945 και μακέλεψαν το σπιτικό.
Όταν έφυγα από το χώρο, ένοιωσα ότι είχα κάνει το χρέος μου.
Όλα πια πήραν τη θέση τους στην βαλίτσα των αναμνήσεων.
Δυστυχώς σε αυτό το αποθετήριο μνήμης μπήκες μαζί τους και εσύ αγαπημένη μου φίλη.
Ακριβή η θύμηση σου, μεγάλη η απώλεια σου για τις κόρες σου, και για όλους εμάς.

Σε ευχαριστώ Βιβή, ακριβή μου φίλη, για το μοναδικό ταξίδι στο χρόνο που αξιωθήκαμε να κάνουμε μαζί.
Σε ευχαριστώ για τις μνήμες που μοιράστηκες μαζί μου.
Σε ευχαριστώ για όλα όσα προσέφερες στους γύρω σου με το χαμόγελό και την ευγένειά σου.
Στα ταξίδια που δεν προλάβαμε να κάνουμε στη Σαιδώνα, στο Δώριο,στο Ψάρι και στη Διμάντρα, στο κρασί που δεν ήπιαμε κάτω από τις λεμονιές, στις περισσότερες όμορφες στιγμές που δεν προλάβαμε να ζήσουμε.

Θα είσαι πάντα στην μνήμη και στην καρδιά μας, αγαπημένη και ακριβή μας Βιβή. 

Πάντα θα συντροφεύεις τα τραγούδια μας και πάντα θα υπάρχει για σένα ένα ποτήρι κόκκινο, μπρούσκο κρασί στο τραπέζι μας.

Σου το αφιερώνω https://youtu.be/ijbVnIfmlx4

Περικλής Καπετανόπουλος

Πέμπτη 26 Απριλίου 2018

Τέσσερις στις δέκα ΜμΕ δυσκολεύονται να καταβάλλουν έγκαιρα μισθούς

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Το επιχειρηματικό περιβάλλον ιδιαίτερα για τις μικρές επιχειρήσεις παραμένει ζοφερό με διόγκωση χρεών, έλλειψη ρευστότητας και αδυναμία καταβολής μισθών στην ώρα τους στους εργαζόμενους που απασχολούν. 
Αυτό δείχνει έρευνα του ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ εξαμηνιαίας αποτύπωσης οικονομικού κλίματος στις μικρές επιχειρήσεις. Παρά τη βελτίωση του οικονομικού κλίματος οι προσδοκίες σχετικά με την πορεία των επιχειρήσεων το επόμενο εξάμηνο διατηρούν αρνητικό πρόσημο, αν και παρουσιάζουν τις καλύτερες επιδόσεις από το Φεβρουάριο του 2015. 
Το 38,5% των επιχειρήσεων αναμένει επιδείνωση (από 47,4%), το 19,1% βελτίωση (από 10,9%), ενώ το 36,4% των επιχειρήσεων δεν αναμένει καμιά μεταβολή. Είναι σαφές ότι έχει προεξοφληθεί από τις επιχειρήσεις μια σχετικά ανώδυνη μετάβαση σε μια μεταμνημονιακή περίοδο. 
Έξι στις δέκα επιχειρήσεις δηλώνουν επιδείνωση της κατάστασης ρευστότητας. Ατό συμβαίνει σε αντιδιαστολή με την εικόνα σταδιακής επενδυτικής επαναφοράς για ένα υψηλότερο ποσοστό επιχειρήσεων (11% από 8,2%), το οποίο παραμένει περιορισμένο και φαίνεται να έχει δυνητικά χαμηλό ανώτατο όριο. 
81.000 επιχειρήσεις βρίσκονται αντιμέτωπες με κατασχέσεις και δέσμευση λογαριασμών. Το 25% χρωστάει στη εφορία και στα ασφαλιστικά ταμεία, την ώρα που η ένταξη στον εξωδικαστικό μηχανισμό γίνεται μετ΄εμποδίων. Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΓΣΕΒΕΕ 60.000 δυνητικοί δικαιούχοι σκοντάφτουν στη γραφειοκρατία αλλά και στην απροθυμία των δανειστών. 
Στον κύκλο εργασιών των ΜμΕ σημειώνεται κάμψη για το 46,3% (αύξηση 17,5%) των επιχειρήσεων. Οι αυτοαπασχολούμενοι παρουσιάζουν τις υψηλότερες απώλειες (53,7). 
Τη μεγαλύτερη συρρίκνωση καταγράφουν οι πολύ μικρές επιχειρήσεις του κλάδου εμπορίου. 
Ως προς το δείκτη κερδοφορίας, το 19,3% των επιχειρήσεων δήλωσε ότι είχε κέρδη κάτω των 5,000€ στο 2017, ενώ το 22,5% κατέγραψε ζημίες. Κέρδη άνω των 10,000€ καταγράφει το 17,4%. Μείωση παραγγελιών καταγράφεται για το 50% των επιχειρήσεων 
Από τα στοιχεία της έρευνας του ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ όπου ο δείκτης βιωσιμότητας των μικρών και πολύ μκρών επιχειρήσεων συνεχίζει να βελτιώνεται. Παρά το θετικό αυτό κλίμα, ο δείκτης ανασφάλειας και φόβου για την πορεία της επιχείρησης διατηρεί υψηλές τιμές. 
Το 34,5,% των επιχειρήσεων θεωρεί αρκετά και πολύ πιθανό να κλείσει το επόμενο διάστημα (έναντι 38,1% του προηγούμενου εξαμήνου και 40,3% της αντίστοιχης έρευνας του Φεβρουαρίου του 2017). 
Σε ό,τι αφορά την απασχόληση οι προοπτικές εμφανίζονται θετικές. Ωστόσο το 33,5% των επιχειρήσεων δήλωσε ότι αναγκάστηκε να μειώσει περιστασιακά ώρες/ ημέρεςεργασίας, ποσοστό χαμηλότερο σε σχέση με τις προηγούμενες έρευνες αλλά ακόμα σημαντικά υψηλό. 
Οι δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις αποτυπώνεται και στο εύρημα ότι το 36,7% αντιμετωπίζουν προβλήματα έγκαιρης καταβολής των μισθών.
Πηγή: iefimerida.gr

Κυριακή 22 Απριλίου 2018

Σε μπουκάλια κατουρούν οι εργαζόμενοι της Amazon στη Βρετανία, για να μην τιμωρηθούν για χάσιμο χρόνου

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Μία ακόμα καινοτομία που δυναμώνει την ανταγωνιστικότητα και προσελκύει επενδύσεις, οι οποίες θα φέρουν δουλειές ώστε όλοι να κατουράνε σε χρυσά μπουκάλια
Ο συγγραφέας James Bloodworth, στα πλαίσια έρευνάς του για ένα βιβλίο που αφορά τους χαμηλούς μισθούς, φέρνει στο φως το καθεστώς γαλέρας που επικρατεί στην Amazon της Μεγάλης Βρετανίας.
Σύμφωνα με μαρτυρίες εργαζομένων, οι τουαλέτες μπορεί να είναι μέχρι και τέσσερις ορόφους μακριά από το σημείο όπου εργάζονται και έτσι οι υπάλληλοι αναγκάζονται να κάνουν την ανάγκη τους σε μπουκάλια, ώστε να μην κατηγορηθούν για χάσιμο χρόνο και χάσουν τη δουλειά τους.
Σύμφωνα με έρευνα, το 75% των εργαζομένων της Amazon στη Μεγάλη Βρετανία, φοβάται να χρησιμοποιήσει την τουαλέτα, ανησυχώντας για το χρόνο που μπορεί να ξοδέψουν, με την έρευνα να περιλαμβάνει 241 εργαζομένους, ενώ ένας από αυτούς σημείωσε πως έχει σταματήσει να πίνει νερό κατά τη διάρκεια της εργασίας του.
Η Amazon αρνήθηκε τις κατηγορίες, διαβεβαιώνοντας πως προσφέρει ένα ασφαλές και θετικό εργασιακό περιβάλλον, ενώ αμφισβήτησε πως όσοι έκαναν τις καταγγελίες είναι πράγματι εργαζόμενοί της.
Η βρετανική Amazon, θυγατρική εταιρεία της γνωστής αμερικανικής εταιρείας, βραβεύτηκε από μία άλλη εταιρεία, τη LinkedIn, σαν την έβδομη καλύτερη στη Βρετανία, όσον αφορά το εργασιακό καθεστώς.
Η εταιρεία Amazon ανήκει στον Jeff Bezos, στο πλουσιότερο άνθρωπο του κόσμου με περιουσία που αγγίζει τα 120 δισεκατομμύρια δολάρια από την οποία δώρισε το 0,03% σε φιλανθρωπικούς σκοπούς το 2017. Την ίδια στιγμή είχε έρθει στο φως έρευνα, σύμφωνα με την οποία τουλάχιστον 700 από τους εργαζόμενους της Amazon στις ΗΠΑ, βασίζονται σε συσσίτια και κουπόνια φαγητού για να επιβιώσουν.
Υπενθυμίζεται πως τον περασμένο Ιανουάριο, η Amazon είχε ανακοινώσει πως ψάχνει για τη νέα τοποθεσία των κεντρικών της γραφείων, με τις αμερικανικές πολιτείες να επιδίδονται σε έναν αγώνα δρόμου για το ποια θα προσφέρει τις περισσότερες φοροαπαλλαγές, ώστε να κερδίσει το πολυπόθητο βραβείο των 50.000 νέων θέσεων εργασίας.

spasmenoparathyro.me

_____________

Τετάρτη 11 Απριλίου 2018

ΟΚΤΩ (8!) βάσεις των ΗΠΑ στην Ελλάδα...




ΟΚΤΩ (8!) βάσεις των ΗΠΑ στην Ελλάδα...// 

(...Ένα αξιόλογο κατόρθωμα της κυβέρνησης Τσίπρα που με τον τυχοδιωκτισμό της και την πλήρη πρόσδεσή της στο άρμα των ΗΠΑ «προσκαλεί» συνεχώς κινδύνους και απειλές για τη χώρα και τον λαό...)...

Τις οκτώ (8!) σε αριθμό ενδέχεται να φτάσουν οι βάσεις των ΗΠΑ στην επικράτεια της Ελλάδας. Και αυτό γιατί οι Αμερικάνοι εγκαταλείπουν την μεγάλη βάση τους στο Ιντζιρλίκ της Τουρκίας και αναζητούν νέα σημεία για τις δικές τους στρατιωτικές δραστηριότητες αλλά και του ΝΑΤΟ.
Και εδώ ερχόμαστε εμείς. Στις ήδη γνωστές πληροφορίες για την επέκταση της Σούδας, για την αναβάθμιση της Ανδραβίδας (ήδη έχουν ετοιμαστεί οι αποθήκες και για την εγκατάσταση πυρηνικών αλλά δεν πρόκειται να χρησιμοποιηθούν γιατί αυτές έχουν ήδη επαναποθηκευτεί στη Ρουμανία) και του Αράξου, για τη δημιουργία βάσεων στρατιωτικών και κατασκοπευτικών αμερικανικών drones στη Λάρισα (στο Αρχηγείο Τακτικής Αεροπορίας) και για βάση ελικοπτέρων στην Αλεξανδρούπολη (η βάση αυτή θεωρείται πολύ σημαντική γιατί στην Αλεξανδρούπολη θα είναι το τερματικό υγροποιημένου αερίου που θα μεταφέρεται από αμερικανικά πλοία) προστίθενται στην ατζέντα και δύο νέες βάσεις σε Σύρο και Κάλυμνο. Να θυμίσουμε ότι ήδη έχουμε και μια σχετική συζήτηση για την Κάρπαθο, που βέβαια δεν πολυακούγεται τον τελευταίο καιρό.
Για την περίπτωση των Κυκλάδων σχεδιάζεται η μετατροπή της Σύρου σε στρατηγικής σημασίας σημείο επισκευής και ανεφοδιασμού των πλοίων του αμερικανικού πολεμικού ναυτικού. Μάλιστα ο πρέσβης Πάιατ δήλωσε πρόσφατα ότι τα ναυπηγεία στο Νεώριο πρέπει να αγοραστούν από επιχείρηση που ανήκει σε χώρα-μέλος του ΝΑΤΟ και γι’ αυτό επιδεικνύεται ιδιαίτερο ενδιαφέρον από τις ΗΠΑ. Παράλληλα συζητείται και η ανακατασκευή-αναβάθμιση του λιμανιού της Ερμούπολης ώστε να είναι δυνατή η πρόσδεση μεγάλων πλοίων των ενόπλων δυνάμεων των ΗΠΑ.
Επίσης, όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα της εφημερίδας Εστία, το υπουργείο Εθνικής Άμυνας έχει αποταθεί στην αμερικανική πρεσβεία και έχει προτείνει την κατασκευή ενός μεγάλου ελικοδρομίου σε ένα επίπεδο νησάκι έξω από την Κάλυμνο, προκειμένου να αποτελέσει τόπο προσγείωσης και ανεφοδιασμού συμμαχικών ελικοπτέρων.
Άρα έχουμε Σούδα, Άραξος, Ανδραβίδα, Λάρισα, Αλεξανδρούπολη, Σύρος, Κάλυμνος και ίσως Κάρπαθος. Ούτε μία ούτε δύο αλλά οκτώ αμερικανικές βάσεις. Περισσότερες, μεγαλύτερες και ισχυρότερες σε δύναμη πυρός από κάθε άλλη φορά στο παρελθόν. Ένα αξιόλογο κατόρθωμα της κυβέρνησης Τσίπρα που με τον τυχοδιωκτισμό της και την πλήρη πρόσδεσή της στο άρμα των ΗΠΑ «προσκαλεί» συνεχώς κινδύνους και απειλές για τη χώρα και τον λαό.
____________

Πέμπτη 4 Ιανουαρίου 2018

ΚΛΕΑΝΘΗΣ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΥ (1850-1889) - ΡΑΜΠΑΓΑΣ: «ΛΑΕ-ΒΑΣΙΛΙΑ»


 Dionisis Vitsos
ΖΑΚΥΝΘΟΣ

ΚΛΕΑΝΘΗΣ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΥ - ΡΑΜΠΑΓΑΣ: «ΛΑΕ-ΒΑΣΙΛΙΑ»
Λαέ, σε κλέβουν, σε γελούν μεγάλοι τσαρλατάνοι!
πριν φας εσύ την κότα σου την τρώει η αλεπού!
Το βιος σου ξένοι χαίρονται και μοιάζεις τον τσοπάνη
που μες στη βαρυχειμωνιά δεν ξέρει από πού
στου λύκου τον αγριεμό θα πρωτοτρέμ' η στάνη!...
Λαέ, μεγάλε Βασιλιά, που παίζεις με το Θρόνο,
που μία σκούφια νυχτικιά για στέμμα τού περνάς
που του φωνάζεις άξαφνα: "Γκρεμίσου! σε σαρώνω!"
Τι μαύρο μαύρο μήνυμα για μερικούς μηνάς
και τι κακούργιο μούντζωμα με τον καινούριο χρόνο;
A! μούντζωμα μουντζούρωμα δεν έδωκες ακόμα
σ' εκείνους οπού σ' έχουνε μουντζουροβουτηχτό...
Μα τα 'χασες και συ, λαέ! είν' η πατρίδα κόμμα,
σε ζώνει με συνδυασμό αδιάντροπομ φριχτό
και σε ζαλίζ' η φοβερή της ρουσφετίλας βρώμα!
Λαέ, σε κλέβουν, σε γελούν μεγάλοι τσαρλατάνοι!
πριν φας εσύ την κότα σου την τρώει η αλεπού!
Το βιος σου ξένοι χαίρονται και μοιάζεις τον τσοπάνη
που μες στη βαρυχειμωνιά δεν ξέρει από πού
στου λύκου τον αγριεμό θα πρωτοτρέμ' η στάνη!...
ΚΛΕΑΝΘΗΣ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΥ 

~~~~~~~~~
ΚΛΕΑΝΘΗΣ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΥ (1850-1889) [Σατιρικός ποιητής και δημοσιογράφος. Γεννήθηκε στη Σίφνο. Πήγε στην Κωνσταντινούπολη, όπου συνεργάστηκε με έντυπα και εξέδωσε και μια ποιητική συλλογή ανώνυμα. Εξαιτίας του καυστικού του ύφους διώχθηκε από τις οθωμανικές αρχές και κατέφυγε στην Αθήνα. 
Το 1878 μαζί με τον Βλάση Γαβριηλίδη ίδρυσε το προοδευτικό πολιτικό και σατιρικό περιοδικό Ραμπαγάς, από την ομώνυμη κωμωδία του Βικτοριέν Σαρντού, που τότε είχε μεταφραστεί από τον Ιωάννη Καμπούρογλου, αλλά είχε απαγορευτεί από την κυβέρνησή Κουμουνδόυρου. Από το όνομα του περιοδικού ο Κλεάνθης Τριαντάφυλλος έγινε γνωστός με το ψευδώνυμο "Ραμπαγάς".
Το περιοδικό προκάλεσε αντιδράσεις και οδήγησε σε φυλάκιση των εκδοτών του. Συνέχισε την έκδοση του, όμως, και μετά την αποχώρηση του Γαβριηλίδη, το 1880. Το 1881 έπεσε θύμα δολοφονικής απόπειρας. Μετά από οκτάμηνη διακοπή, λόγω οικονομικών προβλημάτων, το 1887 συνέχισε την έκδοση του Ραμπαγά σε συνεργασία με τον Ρόκκο Χοϊδά. Ο Χοϊδάς δημοσίευσε δύο άρθρα που θεωρήθηκαν υβριστικά για τον βασιλιά και γι' αυτό φυλακίστηκαν και οι δύο. Αποφυλακίστηκαν μετά από έξι μήνες και στις 25 Μαΐου 1889 ο Τριαντάφυλλος αυτοκτόνησε.
Με τον Ραμπαγά συνεργάστηκαν ο Κωστής Παλαμάς, ο Γεώργιος Δροσίνης και ο Νίκος Καμπάς, και έτσι το περιοδικό αποτέλεσε πρόδρομο για τη Νέα Αθηναϊκή Σχολή. Η συμβολή του Κλεάνθη Τριαντάφυλλου στη λογοτεχνία βρίσκεται στα σατιρικά ποιήματα που δημοσίευσε στο περιοδικό του, καθώς και σε μεταφράσεις].